Μπορεί να είναι δύσκολο όταν μαθαίνεις για πρώτη φορά για τη φωτογραφία, αν και μπορεί εύκολα να μαθευτεί, να διδαχθεί και να ερευνηθεί. Η τουριστική φωτογραφία είναι ιδιαίτερα απαιτητική αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια. Προμηθευτείτε την κατάλληλη φωτογραφική μηχανή, μπαταρίες και φορτιστές, κάρτες μνήμης και ξεκινήστε τα ταξίδια σας. Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα με ατελείωτες ευκαιρίες για φωτογράφιση.
Όταν τραβάτε μια φωτογραφία κάποιου, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε κοντά του για να μεγιστοποιήσετε την ποιότητα των λεπτομερειών στο πρόσωπό του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα θέλετε να καταγράψετε κάθε πτυχή της έκφρασής τους για να βοηθήσετε στην εξατομίκευση των φωτογραφιών που τραβάτε.
Απόσταση, ρυθμίσεις και μεγέθυνση
Για να τραβήξετε καλές φωτογραφίες, πλησιάστε πιο κοντά σε αυτό που θέλετε να φωτογραφίσετε. Πολλές κάμερες σας επιτρέπουν να κάνετε μεγέθυνση στο αντικείμενό σας, αλλά θα έχετε καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας εάν όντως πλησιάσετε αντί να βασίζεστε στη λειτουργία ζουμ. Επιπλέον, πρέπει να ρίξετε μια καλή ματιά σε αυτό που τραβάτε μια φωτογραφία, ώστε να έχετε μια καλύτερη αίσθηση για αυτό.
Παίξτε με την ταχύτητα κλείστρου στη φωτογραφική μηχανή σας για να τραβήξετε μοναδικές και υπέροχες φωτογραφίες. Εάν έχετε τη σωστή ταχύτητα κλείστρου, μπορείτε να λάβετε όμορφες φωτογραφίες που κανονικά θα συνέβαιναν τόσο γρήγορα που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορούσε να τις επεξεργαστεί πλήρως. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με την ταχύτητα κλείστρου και ένα τρίποδο σε ρέμα ή καταρράκτη για υπέροχες φωτογραφίες.
Ρυθμίστε μερικά βασικά προγράμματα για την κάμερα DSLR. Ρυθμίζοντας ορισμένες από τις βασικές τιμές εκ των προτέρων, δεν χρειάζεται να τις μπερδεύετε σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε μια βολή, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, απλά πατάτε το κουμπί και ξεκινάτε τη λήψη.
Όταν εργάζεστε για τη λήψη μιας εξαιρετικής φωτογραφίας, είναι καλύτερο να διατηρείτε τις ρυθμίσεις σας όσο πιο απλές γίνεται. Μπορείτε να τραβήξετε μια εκπληκτική φωτογραφία ακόμα κι αν δεν προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις χρώματος ή κίνησης.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα τρίποδο για να τραβήξετε τις φωτογραφίες σας. Αυτό θα μειώσει ή θα αφαιρέσει εντελώς την επιρροή της κίνησής σας. Είναι απίστευτα απογοητευτικό να έχετε παρατάξει μια τέλεια λήψη μόνο για να ανακαλύψετε ότι τα χέρια σας έτρεμαν λίγο και θόλωσαν εντελώς τη φωτογραφία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν γνωρίζετε ότι δεν έχετε εξαιρετικά σταθερά χέρια.
Κρατήστε τις φωτογραφίες σας σχετικά απλές. Μια καλή εικόνα πρέπει να είναι απλή και εύκολη στην ερμηνεία και την εκτίμηση. Είναι σημαντικό να βγάζετε φωτογραφίες με νόημα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι φωτογραφίες σας θα πουν περισσότερα αν εστιάσετε σε μια λεπτομέρεια αντί να συνθέσετε μια περίπλοκη σύνθεση που μπορεί να μην εντυπωσιάζει τόσο τους ανθρώπους.
Πως να κρατάς σωστά την κάμερα
Κρατήστε τα χέρια σας κοντά σας ενώ κρατάτε την κάμερα και τοποθετήστε τα χέρια σας σε κάθε πλευρά και στο κάτω μέρος της κάμερας. Θα προκύψουν πολύ πιο καθαρές φωτογραφίες, καθώς το κούνημα των χεριών θα ελαχιστοποιηθεί. Το να βάλετε τα χέρια σας κάτω από την κάμερα και τον φακό, αντί να είναι από πάνω, θα σας αποτρέψει επίσης από το να πέσετε κατά λάθος τη φωτογραφική μηχανή σας.
Προσπαθήστε να μην είστε πολύ μηχανικοί με τις βολές σας. Μερικές φορές είναι καλύτερο να έχετε μια εκλεκτική γωνία παρά να τραβάτε διάφορες φωτογραφίες. Επίσης, προσπαθήστε να ενσωματώνετε το τοπίο στις φωτογραφίες σας όσο πιο συχνά γίνεται, εάν θέλετε να καταγράψετε μια πιο προσωπική και μοναδική απεικόνιση.
Χρησιμοποιήστε ένα μάλλον χαμηλό ISO. Ένα καλό ISO είναι περίπου 200. Η χρήση αυτού του εύρους ISO θα κάνει τις φωτογραφίες σας να φαίνονται σκοτεινές σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μπορείτε εύκολα να αλλάξετε την αντίθεση και το φως σε έναν υπολογιστή. Εάν χρησιμοποιείτε υψηλότερο ISO, θα έχετε πολύ θόρυβο στην εικόνα σας, γεγονός που κάνει την επεξεργασία πιο δύσκολη.
Όταν φωτογραφίζετε μικρά παιδιά, ο χρόνος και η υπομονή είναι ο καλύτερος φίλος σας. Τα παιδιά διδάσκονται να «λένε τυρί» κάθε φορά που μια κάμερα εστιάζει πάνω τους, δημιουργώντας αναπόφευκτα τεχνητά, ψεύτικα χαμόγελα – ή ακόμα χειρότερα. Ιδανικά, ένα παιδί θα νιώθει άνετα όταν φωτογραφίζεται όταν αφαιρεθεί η πίεση για «απόδοση». Απλώς ενθαρρύνετέ τα να κάνουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τα με την κάμερά σας, κάνοντας κλικ όταν χαμογελούν φυσικά ή απολαμβάνουν προφανώς το περιβάλλον τους.
Μην ξεχάσετε να τραβήξετε φωτογραφίες του εαυτού σας. Μπορείτε ακόμα να συνθέσετε το φόντο και να επιλέξετε πώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε το φως και τα χρώματα. Δώστε οδηγίες σε έναν φίλο και δείτε την προεπισκόπηση πριν κάνετε παύση. Αυτές οι φωτογραφίες θα είναι ωραίες αναμνήσεις όταν τις κοιτάξετε πίσω.
Μια καλή συμβουλή φωτογραφίας είναι να ξέρετε πώς να δημιουργείτε μια δυναμική σύνθεση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό εύκολα, προσέχοντας πώς περικόβετε τα πράγματα στην εικόνα. Εάν δείξετε μόνο ένα μέρος του σώματος κάποιου, η φωτογραφία θα αισθάνεται πιο δυναμική από ό,τι αν δείχνατε απλώς ολόκληρο το άτομο.
Θέστε περιορισμούς και αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε τις φωτογραφίες σας πιο δημιουργικές. Για παράδειγμα, βάλτε στόχο να φωτογραφίζετε μόνο εικόνες που αντιπροσωπεύουν μία έννοια, όπως “κόκκινο”. Επιλέξτε μια θέση στο δωμάτιο και προσπαθήστε να τραβήξετε 100 εντελώς διαφορετικές φωτογραφίες. Μια άλλη εναλλακτική είναι να τραβήξετε 100 φωτογραφίες σε μια τοποθεσία, όπως ένα κατάστημα ή ένα πάρκο. Αυτά τα αυστηρά όρια θα σας αναγκάσουν να δοκιμάσετε νέες ιδέες και να σκεφτείτε δημιουργικά.
Εάν βρίσκεστε σε μια ρύθμιση που κανονικά απαιτεί φλας και έχετε μόνο το ενσωματωμένο φλας στην κάμερά σας, δοκιμάστε να αλλάξετε τη ρύθμιση στην ισορροπία λευκού και να ρυθμίσετε τη ρύθμιση ISO. Θα το κάνει έτσι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το φλας. Προσέξτε να κρατάτε την κάμερα πολύ σταθερή όταν το κάνετε αυτό.
Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να έχουν αναπόφευκτα κακό φωτισμό, όπως φωτογραφίες ενός τοπίου. Υπάρχουν επίσης φορές που δεν μπορείτε να βρείτε άλλη περιοχή που να είναι πιο συνεπής. Τι επιλογές έχετε; Χρησιμοποιήστε λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών για να βελτιώσετε τα στοιχεία φωτισμού της φωτογραφίας.
Όχι τόσο άσχημα όσο νόμιζες, σωστά; Όπως κάθε άλλο θέμα, ο κόσμος της φωτογραφίας είναι τεράστιος και διαθέτει πλήθος πληροφοριών για αυτόν. Μερικές φορές, χρειάζεστε απλώς μια μικρή υπόδειξη για το από πού να ξεκινήσετε με αυτό, ώστε να μπορείτε να “πηδήσετε αμέσως”. Ας ελπίσουμε ότι το έχετε λάβει από αυτές τις συμβουλές.
Ψηφιακή κάμερα ή Smartphone; Προτάσεις για την επόμενη αγορά σας
Η ομορφιά που σας περιβάλλει, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στον κόσμο συνολικά, αναδεικνύεται μέσα από τη φωτογραφία. Πολλοί επαγγελματίες φωτογράφοι ξεκίνησαν τη φωτογραφία ως χομπίστες. Μπορείτε να βρείτε συμβουλές ακριβώς εδώ που σας επιτρέπουν αυτή την ελευθερία όταν τις εφαρμόζετε με επιτυχία στις φωτογραφικές σας προσπάθειές.
Παίξτε με τη ρύθμιση ταχύτητας κλείστρου για να τραβήξετε λήψεις τόσο από αργά όσο και γρήγορα κινούμενα θέματα. Οι αργές ταχύτητες κλείστρου είναι εξαιρετικές για αντικείμενα που κινούνται πολύ αργά, όπως ρέματα. Οι γρήγορες ταχύτητες κλείστρου, από την άλλη πλευρά, σας επιτρέπουν να τραβήξετε μια καθαρή λήψη ενός θέματος που κινείται πολύ γρήγορα, όπως ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο.
Ένα πραγματικά καλό τέχνασμα φωτογραφίας είναι να δίνετε μεγάλη προσοχή στις γωνίες. Οι γωνίες μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες όταν σχεδιάζετε μια σύνθεση. Μπορούν να δείχνουν προς ορισμένα πράγματα στα οποία θέλετε να εστιάσετε, δημιουργώντας μια οπτική διαδρομή για να ταξιδέψει το μάτι του θεατή. Αξιοποιήστε τα σωστά.
Μια καλή συμβουλή φωτογραφίας είναι να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε πάντα τον έλεγχο. Το να προσπαθείς να έχεις τον έλεγχο των πάντων μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό, ειδικά όταν εμπλέκονται μεταβλητές που είναι απλώς εκτός ελέγχου. Προσπαθήστε απλώς να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την πράξη της λήψης φωτογραφιών.
Μια καλή συμβουλή φωτογραφίας είναι να χρησιμοποιήσετε την αντίθεση χρωμάτων ως τρόπο για να δημιουργήσετε το εστιακό σας σημείο. Βασικά αυτό σημαίνει ότι η περιοχή στην οποία θέλετε να εστιάσει ο θεατής πρέπει να έχει υψηλή χρωματική αντίθεση. Ένας καλός τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι βάζοντας δύο καθαρά χρώματα δίπλα-δίπλα.
Μια εξαιρετική συμβουλή φωτογραφίας είναι να μην φοβάστε να κάνετε λάθη. Τα λάθη είναι όλα μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Εάν αποφύγετε να τραβήξετε μια φωτογραφία επειδή φοβάστε μήπως κάνετε λάθος, χάνετε μια ευκαιρία μάθησης. Πρέπει να θυμάστε ότι το να κάνετε λάθη είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση.
Αν και μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά ξέρετε πώς να χειριστείτε την κάμερά σας και τι συμβαίνει όταν πατάτε τα κουμπιά σε αυτήν. Κατανοήστε τι συμβαίνει όταν πατάτε το κουμπί κλείστρου και τον χρονισμό του κλείστρου. Εξαρτάται πραγματικά από τις προσωπικές προτιμήσεις και δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, αλλά ορισμένα πράγματα δεν διαφέρουν όπως το να κρατάς την κάμερα τέλεια ακίνητη κατά τη λήψη μιας φωτογραφίας.
Μια εξαιρετική συμβουλή τουριστικής φωτογραφίας είναι να βεβαιωθείτε ότι οι λήψεις σας έχουν βάθος. Ένας εύκολος τρόπος για να το πετύχετε είναι να είστε σίγουροι ότι έχετε ένα υπόβαθρο, μια μέση λύση και ένα προσκήνιο. Έχοντας και τα τρία αυτά θα δώσετε στις φωτογραφίες σας μια αίσθηση ατμοσφαιρικής προοπτικής. Με τον τρόπο αυτό θα τονίσετε λεπτομέρειες στα τοπία και θα δώσετε μια αίσθηση μεγαλείου.
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν ακίνητοι όταν πατάτε το κουμπί κλείστρου. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο ή/και ένα καλώδιο απελευθέρωσης κλείστρου. Θα μπορούσατε να καταστρέψετε τη βολή σας μετακινώντας κατά λάθος. Εισπνεύστε βαθιά και κρατήστε το μέχρι να αφήσετε το κουμπί κλείστρου.
Μάθετε πώς να συνθέτετε σωστά τις φωτογραφίες σας για να βελτιώσετε την ποιότητά τους. Είτε θέλετε να γίνετε επαγγελματίας φωτογράφος είτε θέλετε απλώς να τραβήξετε φωτογραφίες για διασκέδαση, οι φωτογραφίες σας μπορούν να επωφεληθούν από την εκμάθηση αρχών σύνθεσης. Η ανεπαρκής σύνθεση μπορεί να καταστρέψει τις δυνατότητες μιας λήψης, όπως κάθε έργο τέχνης σε οποιοδήποτε μέσο χρειάζεται καλή σύνθεση. Μάθετε πώς να εφαρμόζετε ποιοτική σύνθεση στη φωτογραφία σας και θα παρατηρήσετε τεράστια βελτίωση.
Παίξτε με την παραμόρφωση του φακού. Οι περισσότερες φωτογραφίες χρησιμοποιούν φακούς πορτρέτου ή φακούς ζουμ για εστίαση σε ένα αντικείμενο και χρησιμοποιούν ευρυγώνιο φακό για τοπία και άλλα. Χρησιμοποιώντας έναν φακό για διαφορετική χρήση από αυτή που προορίζεται, θα έχετε μια πολύ πρωτότυπη φωτογραφία. Μην αφήσετε αυτό να γίνει το στυλ σας: μάθετε πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πρωτότυπο φακό.
Τραβήξτε ειλικρινείς λήψεις. Αντί να βγάζετε φωτογραφίες, δοκιμάστε να τραβήξετε φωτογραφίες του θέματός σας με την οικογένειά σας στη δουλειά ή να κάνετε κάτι που τους αρέσει. Όταν το θέμα σας είναι άνετο, θα είναι πιο άνετα και θα καταλήξετε να λαμβάνετε μερικές μοναδικές λήψεις. Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά όταν προσπαθείτε να φωτογραφίσετε παιδιά.
Για να έχετε μια υπέροχη φωτογραφία, βεβαιωθείτε ότι το θέμα σας γεμίζει το πλαίσιο. Ο πολύ κενός χώρος θα αποσπάσει την προσοχή του θεατή και δεν θα ξέρει σε τι προορίζεται να εστιάσει. Μια σφιχτή περικοπή στο θέμα σας θα κατευθύνει το βλέμμα και θα δείξει περισσότερες λεπτομέρειες που θα μεταμορφώσουν την εικόνα σας σε ιστορία.
Προσέξτε όλα τα είδη φυσικής γεωμετρίας όταν τραβάτε φωτογραφίες. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν «γραμμές» που μπορεί να πιάσει το μάτι σας στην περιοχή ή στο θέμα που θα τραβήξετε. Βρείτε τη «γραμμή» και χρησιμοποιήστε την για να τραβήξετε μια καλή βολή.
Προσαρμόστε μη αυτόματα την ισορροπία λευκού πριν τραβήξετε μια φωτογραφία. Η χρήση της χειροκίνητης ισορροπίας λευκού θα αλλάξει δραματικά τη διάθεση και την εμφάνιση των φωτογραφιών σας. Αν και θα πρέπει να προσαρμοστείτε σε αυτή τη νέα ρύθμιση, αναμφίβολα θα είστε ευχαριστημένοι με τα τελικά αποτελέσματα.
Προσπαθήστε να εξασκηθείτε όταν προσαρμόζεστε σε νέα σκηνικά ή θέματα. Υπάρχουν πολλές μικρές διαφορές από τη μια φωτογράφηση στην άλλη. Όταν τραβάτε πολλές λήψεις εξάσκησης, προετοιμάζεστε για κάθε ενδεχόμενο. Ο φωτισμός αλλάζει συχνά, γι’ αυτό τραβήξτε όσες εξάσκηση χρειάζεται ανάμεσα στις λήψεις για να βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις σας έχουν ρυθμιστεί σωστά.
Κάθε φωτογραφία που τραβάτε χρειάζεται ένα σημείο εστίασης. Προσδιορίστε το σημείο εστίασής σας πριν τραβήξετε τη φωτογραφία. Όταν προσπαθείτε να προσδιορίσετε το εστιακό σημείο, προσπαθήστε να σκεφτείτε τι θα τραβήξει τον θεατή. Διατηρήστε το εστιακό σημείο απλό, εάν χρησιμοποιείτε πάρα πολλά εστιακά σημεία, θα μπερδέψετε μόνο την προβολή. Δεν χρειάζεται να κάνετε το εστιακό σας σημείο να είναι το κέντρο της εικόνας, αλλά πρέπει να ξεχωρίζει.
Δοκιμάστε να ρυθμίσετε την έκθεση στη φωτογραφική μηχανή σας όταν βρίσκεστε στη μέση της λήψης τοπίων για να έχετε περισσότερο φωτισμό. Πρέπει να πυροβολήσετε, μετά να σταματήσετε και μετά να σταματήσετε από την πρώτη βολή. Υπάρχουν κάποιες κάμερες που επιτρέπουν την αυτόματη τοποθέτηση τριών λήψεων. Αυτές οι συμβουλές θέτουν τις βάσεις για να σας επιτρέψουν να τραβάτε μια υπέροχη φωτογραφία κάθε φορά που βρίσκεστε πίσω από τον φακό μιας κάμερας. Μόλις αναπτυχθούν οι δεξιότητές σας, οι φωτογραφίες σας είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσουν τους άλλους. Με αρκετή εξάσκηση, θα μπορούσατε τελικά να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας αρκετά καλά ώστε μια μέρα να γίνετε επαγγελματίας φωτογράφος που δημιουργεί φωτογραφίες για άλλους ανθρώπους.