Τιμή Κιλοβατώρας στους παρόχους ρεύματος

Τι είναι η κιλοβατώρα (kWh);

Η λέξη “κιλοβατώρα” (kilowatt-hour ή kWh) είναι σύνθετη και αποτελείται από τρία μέρη:

  • “κιλο-” που σημαίνει χίλια, από την αντίστοιχη ελληνική ρίζα.
  • “-βατ-” από το watt, την μονάδα μέτρησης ηλεκτρικής ισχύος, που πήρε το όνομά της από τον Σκωτσέζο εφευρέτη James Watt. Το βατ είναι η ισχύς που χρειαζόμαστε για να σηκώσουμε ένα αντικείμενο με βάρος 1 κιλό, σε ύψος 1 μέτρο, μέσα σε 1 δευτερόλεπτο.
  • “-ώρα” δηλαδή εξήντα λεπτά.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας φανταστούμε ένα μοτέρ που σηκώνει έναν τόνο (χίλια κιλά) φορτίου με ταχύτητα ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο.  Αν το βάλουμε να δουλέψει για μια ώρα, τότε αυτό το μοτέρ θα καταναλώσει ακριβώς μία κιλοβατώρα.  Ας σημειώσουμε ότι χίλιες κιλοβατώρες μας κάνουν μια μεγαβατώρα.

Οι πάροχοι ρεύματος μετράνε σε κιλοβατώρες την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που κάνουμε και μας χρεώνουν ανάλογα. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι πάροχοι ρεύματος περνούν και στην παροχή φυσικού αερίου παρουσιάζοντας οικονομικά προγράμματα προς τους καταναλωτές όταν αυτοί λαμβάνουν ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο μαζί. Αξίζει να αναφέρουμε μερικές από τις εταιρείες που παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα: ΔΕΗ, Volton, NRG, Ήρων, ΟΤΕ Estate, Ζενιθ, Φυσικό Αέριο, Protergia, WATT+VOLT, Solar Energy, Volterra, Nova Energy, Elpedison, ΕΛΙΝΟΙΛ, Petrogaz Energy, ΒΙΕΝΕΡ, We Energy, ΕΛΤΑ Ενέργεια, KEN, Efa Energy κ.ο.κ.

Φθηνή τιμή κιλοβατώρας

Φθηνή τιμή κιλοβατώρας (kWh)

Η πιο φθηνή τιμή κιλοβατώρας είναι συνήθως αυτό που ζητάμε από τους παρόχους ηλεκτρικής ενεργείας.  Η τιμή αυτή δεν είναι σταθερή αλλά κυμαίνεται από πάροχο σε πάροχο.  Όμως, ακόμα και στον ίδιο πάροχο, η τιμή παίζει ως αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων.  Ας δούμε μερικές:

  • Νυχτερινό τιμολόγιο:  Για να μας παροτρύνουν να χρησιμοποιούμε ενεργοβόρες συσκευές στο σπίτι (όπως πλυντήρια ρούχων ή θερμοσίφωνες) κατά τη διάρκεια της νύχτας που η ζήτηση ρεύματος είναι μικρότερη, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας χρεώνουν χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα τις ώρες αυτές.  Ας θυμόμαστε ότι για να ισχύσει το νυχτερινό τιμολόγιο πρέπει να το έχουμε ζητήσει από τον πάροχό μας.
  • Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ):  Αυτό είναι ένα ειδικό τιμολόγιο που προορίζεται για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών και προσφέρει πιο φθηνό ρεύμα για την κύρια κατοικία σε όσους το έχουν ανάγκη.  Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ισχύει μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης ρεύματος ανά τετράμηνο που εξαρτάται από τον αριθμό μελών ενός νοικοκυριού και το αν υπάρχουν ΑΜΕΑ ανάμεσα σ’ αυτά τα μέλη.
  • Πάγια και Ρήτρες:  Παρ’ όλο που δεν γίνεται άμεσα φανερό, ο κάθε πάροχος ρεύματος αναφέρει την τιμή που χρεώνει την κιλοβατώρα, αλλά αν λάβουμε υπόψη τυχόν πάγια, συνδρομές και ρήτρες κατανάλωσης, η τελική τιμή που θα πληρώσουμε είναι μεγαλύτερη.
  • Προσφορές:  Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πελάτες, οι πάροχοι κάνουν συχνά διάφορες προσφορές.  Είναι σημαντικό να προσέξουμε αν η προσφορά για φθηνή τιμή κιλοβατώρας ισχύει για όλη την διάρκεια του συμβολαίου ή απλώς για τους πρώτους μήνες.  Αν συμβαίνει το τελευταίο, τότε η τιμή κιλοβατώρας θα αυξηθεί μετά τη λήξη της προσφοράς.
  • Όρια κατανάλωσης:  Η φθηνή τιμή κιλοβατώρας για σπίτι ή επιχείρηση μπορεί να ισχύει μέχρι ένα όριο κατανάλωσης.  Αν υπερβούμε αυτό το όριο, η τιμή της κιλοβατώρας θα ανέβει, γι’ αυτό είναι προς το συμφέρον μας να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας (κατανάλωση ανά τετράμηνο) ώστε να επιλέξουμε τον κατάλληλο πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος και το κατάλληλο πρόγραμμα για μας.

Όπως βλέπουμε από τα παραπάνω, η τιμή κιλοβατώρας που χρεώνει ο κάθε πάροχος είναι διαφορετική από την τελική τιμή που θα κληθούμε να πληρώσουμε.  Έτσι, δεν περιοριζόμαστε να δούμε μόνο την τιμή που διαφημίζει ο κάθε πάροχος ρεύματος αλλά εξετάζουμε και συγκρίνουμε όλες τις παραμέτρους που περιγράψαμε.  Δεν είναι απίθανο ο πάροχος με την ακριβότερη τιμή κιλοβατώρας να καταλήξει να είναι αυτός με τον χαμηλότερο λογαριασμό.